چهارمین دوره انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران برگزار میشود
با هدف حمایت از برنامههای ابتکاری و اثربخش در حوزه ترویج کتابخوانی؛
چهارمین دوره انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران برگزار میشود
چهارمین دوره انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران با هدف ترویج کتابخوانی از طریق حمایت از برنامههای ابتکاری و اثربخش برگزار میشود.
به گزارش پرتال اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طرح «انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران» را با هدف توسعه فرهنگی و ترویج کتابخوانی از طریق حمایت از برنامهها و پیشنهادهای نو و ابتکاری، اثربخش و پایدار برگزار میکند.
«پایتخت کتاب ایران» عنوانی است که هرسال به یکی از شهرهای شرکتکننده با بهترین برنامه برای ترویج کتابخوانی اعطا میشود و شهر منتخب علاوه بر لوح تقدیر، مجموعهای از تسهیلات، اعتبارات و منابع فرهنگی را دریافت خواهد کرد.
هدف از اجرای این طرح، بررسی برنامههای کتابمحور شهرهای کشور در سال ۱۳۹۷ است که با همکاری دستگاهها و نهادهای دولتی و غیردولتی تدوین و با امضای شهردار و رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی اجرا خواهد شد.
شهر انتخابشده در این جشنواره، ملزم به ارائه گزارشهای دورهای منظم از پیشرفت برنامههای ارائهشده به جشنواره است و در صورت مغایرت فعالیتهای اجرایی با برنامهها، احتمال تجدیدنظر در عنوان «پایتخت کتاب» بر اساس رأی هیئتداوران جشنواره وجود خواهد داشت.
برای شرکت در این جشنواره لازم است فعالیتها و اقدامات بهشکل ویژه برای پایتخت کتاب طراحیشده باشد. اقدامات معرفی شده ضمن تناسب با نیازهای محلی، آیینهای بومی و ارزشهای دینی و ملی، تأثیرات پایداری در ارتقای سطح فرهنگ کتابخوانی داشته باشد. فعالیتها باید از مشارکت مردمی و پشتیبانی شرکتهای بزرگ تجاری، کارخانهها و دستگاههای اجرایی برای تأمین هزینهها و سرمایهگذاری برخوردار باشد. قابلیت الگوبرداری و داشتن محتوا و شیوه اجرایی نوآورانه و باکیفیت از دیگر ویژگیهای لازم برای بررسی فعالیتها در این جشنواره است.
همچنین وجود ضمانت اجرایی و ارائه اسناد لازم در این زمینه (شامل توافقنامهها، قراردادهای اجرایی، مصوبات شورای شهر و شوراهای ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی) در پیوست طرحهای ارسالی به دبیرخانه جشنواره ضروری است. برنامهها باید، ضمن ارائه جدول زمانی قابل ارزیابی و پیگیری، برآورد کلی از هزینهها شامل منابع تأمین، شیوههای بهرهوری و کسب بیشترین تأثیر نیز ارائه دهد.
برنامه ارسالی باید حاوی معرفی مجموعه برنامهها و فعالیتهای اثربخش، خلاقانه و پایدار در حوزه فرهنگی، ترویجی و ابتکاری مربوط به کتاب برای حداقل یک سال و حداکثر دو سال باشد که با مشارکت همه اجزای صنعت نشر (پدیدآورندگان، ناشران، توزیعکنندگان، کتابفروشان، کتابداران و...) برگزار میشود. مشارکت نهادها و فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی مانند کتابخانهها، کتابداران و...، مشارکت سازمانهای غیردولتی و دولتی مرتبط با کتابخوانی؛ حضور فعال مفاخر، مشاهیر و هنرمندان شاخص و محبوب و توجه به طیف گسترده مخاطبان بهویژه زنان، کودکان و نوجوانان از ملزومات طرحهای ارائه شده است.
هر شهر میتواند در صورت توان اجرایی و مالی بیش از ۱۰ برنامه عملیاتی معرفی کند. برنامهها شامل همه شهرستانها و روستاهای یک شهر بوده و گستره اجرای برنامه، سطوح شهری، محلی، ملی و حتی منطقهای و بینالمللی را شامل میشود.
دبیرخانه این جشنواره تا روز دوشنبه ۲۰ آذرماه ۱۳۹۶ نسبت به دریافت آثار اقدام خواهد کرد و علاقهمندان میتوانند با ارسال مستندات به دبیرخانههای استانی مستقر در اداره کل ارشاد اسلامی استانها یا دبیرخانه مرکزی «جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب» به نشانی تهران، خیابان شهید مطهری، خیابان فجر (جم سابق)، شماره ۷، ساختمان فجر، طبقه ۶، کدپستی ۱۵۸۹۷۴۳۱۱۱ یا پست الکترونیک جشنواره به نشانی: mail@bookpromotion.ir در این رویداد فرهنگی شرکت کنند.
گفتنی است، ارسال مشروح طرحها و برنامهها، همچنین فرمهای تکمیلشده جشنواره با امضا و مهر رئیس اداره یا مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهردار الزامی است. لازم است مستندات شامل توافقنامهها، قراردادهای اجرایی، تعهدنامهها، مصوبات شورای شهر و شورای اداری شهرستان و صورتجلسات امضا شده شورای تدوین برنامه شهر و... به جشنواره ارائه شود. ارائه جدول زمانبندی ماهیانه و گزارش پیشرفت برنامههای سال گذشته براساس جدول با مستندات مکتوب و تصویری (برای شهرهایی که در دو دوره گذشته برنامه پایتخت کتاب ایران شرکت کردهاند) از ضروریات شرکت در این جشنواره است.
«پایتخت کتاب ایران» با مشارکت برخی نهادهای دولتی و غیردولتی مانند سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نهاد کتابخانههای عمومی کشور و دیگر نهادها و سازمانهای فعال و علاقهمند در این زمینه اجرا میشود.
«کمک به توسعه پایدار، فرهنگی و اجتماعمحور شهرها»، «انسجامبخشی به فعالیتهای فرهنگی در شهرها با محوریت کتاب و کتابخوانی»، «کشف، جذب، ساماندهی و بهرهگیری از امکانات و ظرفیتهای محلی و بومی برای ترویج کتابخوانی» و «تقویت برنامهریزی و نگاه به آینده» از اهداف اجرای این طرح است.
علاقه مندان می توانند فرم های این جشنواره را در قالب word از اینجــــا و در قالب pdf از اینجــــا دریافت کنند.